شالترها یا میکروسوئیچ های آسانسور محدوده حرکت کابین را تعیین می کنند. این قطعه مانند یک کلید قطع و وصلی می باشد که در هنگام تماس مکانیکی کابین باعث قطع یا وصل شدن جریان در مدار سری استپ آسانسور می شود.
وظیفه شالتر آسانسور این است که در هنگام خروج کابین از محدوده حرکتی مجاز (جلوگیری از برخورد کابین با کف و سقف چاهک)، باعث متوقف شدن کابین شود. برای درک بهتر اهمیت شالتر آسانسور بهتر است که در ابتدا با مدار سری ایمنی در آسانسور آشنا شوید.
مدار سری ایمنی در آسانسور
منظور از مدار سری ایمنی در آسانسور (سری استپ) این است که قطعات الکتریکی و الکترومکانیکی آسانسور که شامل کنتاکت های شالتر حد بالا، کنتاکت های شالتر حد پائین و پاراشوت است، به صورت سری و پشت سر هم بسته می شوند و در صورت قطع شدن یکی از این قطعات یا سیم ها، این مدار باعث می شود که موتور آسانسور متوقف شده و اتاقک آسانسور در همان نقطه ایست کند. از جمله اجزای سری استپ شالتر پروانه ای یا همان شالتر عقربه ای آسانسور است که در ادامه درباره آن صحبت خواهیم کرد.
انواع شالترهای آسانسور
انواع شالترهای آسانسور شامل شالتر پروانه ای (عقربه ای) آسانسور و شالتر غلطکی (ان اف) است. وظیفه هر دو نوع شالتر آسانسور با یکدیگر یکسان است و تنها تفاوتشان، نحوه عملکرد آنها است.
- شالتر پروانه ای (عقربه ای)
- شالتر غلطکی (ان اف)
شالتر پروانه ای یا لیمیت پروانه ای آسانسور
یکی از قطعات آسانسور لیمیت سوئیچ است که محدوده حرکت کابین را مشخص می کند و طبق دستور تابلو فرمان دامنه حرکت کابین در چاه آسانسور مشخص می شود. در واقع شالترها مانند یک کلید قطع و وصلی هستند که در هنگام برخورد مکانیکی اهرم به آن باعث قطع یا وصل شدن جریان در مدار سری استپ می شوند.
هر آسانسور دارای 6 شالتر پروانه ای است که البته در آسانسورهای امروزه از 4 شالتر پروانه ای استفاده می شود، زیرا امروزه تابلو فرمان آسانسورها خود مجهز به درایو هستند و منحنی حرکتی مشخصی درون آنها ذخیر می شود که باعث حرکت نرم و روان آسانسور می شود بنابراین 2 شالتر پروانه ای از سری استپ آسانسورهای امروزی کاسته می شود.
البته با اینکه نصب شالتر پروانه ای آسانسور آسان است اما خرابی آن ها بیشتر و دقت عملکردشان نیز پایین تر است، به همین دلیل توصیه می شود از شالتر غلطکی آسانسور استفاده شود.
وظیفه شالتر پروانه ای آسانسور
همان طور که گفته شد در آسانسوهای امروزه از 4 شالتر پروانه ای استفاده می شود. دو تا از این شالترها در بالا و 2 تای دیگر در پایین چاهک آسانسور نصب می شود. شالتر پروانه ای اول اصولا با نام دور انداز اجباری شناخته شده است که وظیفه آن ارسال فرمان کم کردن سرعت به تابلو فرمان آسانسور است. وظیفه شالتر پروانه ای دوم صدور فرمان ایست کابین به تابلو است، در واقع وظیفه این قطعه جلوگیری از برخورد کابین با سقف یا کف چاهک آسانسور است.
در چندین سال گذشته که موتور آسانسورها از نوع دو سرعته بود، از دو شالتر پروانه ای دیگر نیز استفاده می شد. یکی از این شالترها در بالا و دیگری در پایین تعبیه می شد و وظیفه دور اندازی برای حد بالا و پایین چاهک را بر عهده داشتند.
در صورتی که کابین آسانسور در محلی که باید توقف کند، متوقف نشود در سر راهش یک شالتر پروانه ای می رسد. این قطعه همانند یک کلید، برق را قطع کرده و مدار سری ایمنی را فعال می کند، در این صورت باید با یک سرویسکار آسانسور تماس بگیرید تا مشکل را رفع کند و مدار سری ایمنی را آزاد کند.
- ۰۱/۰۱/۱۶