آسانسور کششی
از انواع آسانسور، آسانسور کششی است. این آسانسورها بر اساس ماشین آتوود کار میکنند. این نوع آسانسور متشکل است از دو وزنه بر دو سر یک نخ که از روی یک قرقره عبور میکند. در آسانسورهای کششی نیز بر یک سر سیمبکسل، کابین آسانسور و بر سر دیگر، کادر وزنه و سیم بکسل از روی فلکة موتور عبور میکند.

برخی از انواع آسانسورهای کششی
در آسانسور کششی، از موتور آسانسور، برای بالا و پایین بردن کابین آسانسور و از کادر وزنه، برای کاهش فشار وارد بر موتور استفاده میشود. در ماشین آتوود همواره وزن وزنهها ثابت و برابر هستند؛ به همین خاطر با وارد کردن نیروی بسیار کمی به هر طرف، سیستم جابهجا میشود. اما در این نوع از آسانسورها وزن کابین آسانسور همواره در حال تغییر است و اگر کادر وزنه هم وزن ظرفیت کابین آسانسور باشد برای بالا و پایین بردن کابین در زمان خالی بودن فشار بسیار زیادی به موتور وارد می شود، به همین خاطر وزن وزنه همواره نصف ظرفیت کابین است این امر باعث میشود که در زمان خالی و پر بودن کابین نصب نیروی مورد نیاز در حالت قبل به موتور وارد شود. به همین خاطر، در این نوع آسانسور به موتوری با قدرت حالت قبل نیاز خواهیم داشت و این امر باعث بهینهسازی در مصرف انرژی خواهد شد.

انواع مختلف طنابکشیهای آسانسور کششی
در این نوع آسانسورها کادر وزنه در اطراف و درون چاه آسانسور قرار دارد و موتور آسانسور و فلکه موتور در فضایی به نام موتورخانه و بالای چاه آسانسور قرار میگیرد.
نوع دیگری از آسانسورهای کششی نیز وجود دارد به نام “Room Less ” که در آن دیگر نیازی به موتورخانه نیست.
نصب آسانسورهای کششی معمولاً در مراحل پایانی ساخت ساختمان انجام میشود و نیاز به داشتن فضایی برای چاه آسانسور و موتورخانه دارد. نصب این گونه آسانسورها در حدود یک ماه زمان میبرد.
در ادامه مقاله «آشنایی با انواع آسانسور» به بررسی آسانسورهای هیدرولیک میپردازیم.
آسانسورهای هیدرولیک
آسانسور هیدرولیک یکی از انواع آسانسور است. در گذشته آسانسورهای هیدرولیک بر اساس قانون پاسکال کار میکردند؛ به گونهای که ظرفی پر از روغن که در سمتی سطح مقطع کوچک و در سمت دیگر سطح مقطع بزرگتری داشت و با فشار آوردن به یک سمت، سمت دیگر دستگاه در جهت عمودی جابهجا میشد. اما آسانسورهای امروزی متشکل است از موتور الکتریکی پمپ فشار روغن و جک هیدرولیک که همة این وسایل در چاهک آسانسور و در زیر کابین قرار میگیرد.

یک آسانسور هیدرولیک
در آسانسورهای هیدرولیک به دلیل وجود نداشتن کادر وزنه تمام بار کابین آسانسور و مسافران توسط سیستم جک هیدرولیک جابهجا میشود این امر باعث نیاز به موتورهای قویترین نسبتبه آسانسور کششی میشود؛ موتور این آسانسورها به همراه یک شیر الکتریکی مخصوص -که اصطلاحاً پاوریونیت نامیده میشود- در ظرف روغن غوطهور هستند و وظیفه تامین فشار روغن برای جک هیدرولیک را دارند.
در این انواع آسانسور تنها در حرکت رو به بالا نیاز به کار کردن موتور وجود دارد و حرکت رو به پایین آسانسور تنها با باز شدن شیر پاوریونیت صورت می گیرد. به صورت کلی، میتوان گفت میزان انرژی مصرفی آسانسورهای هیدرولیک برابر با آسانسورهای کششی است.

آسانسور هیدرولیک، از متداولترین انواع آسانسور
به دلیل وجود سیستم جک هیدرولیک از این انواع آسانسورها در ساختمانهای با بیش از پنج طبقه استفاده نمیشود. با وجود این محدودیت، اخیراً ا آسانسورهای هیدرولیک در مصارف خانگی محبوبیت بسیار زیادی پیدا کرده اند. در اروپا ۷۰ درصد از آسانسورهای زیر پنج طبقه هیدرولیک هستند. این امر به خاطر نرمی در زمان حرکت، خرابی آسانسور و استهلاک بسیار کم، توانایی جابهجایی بارهای بسیار سنگین، امکان ایجاد آسانسورهای زیبا و شیشهای، عدم نیاز به موتورخانه در پشتبام و امنیت بسیار بالا در هنگام وقوع زلزله است.
یکی دیگر از انواع آسانسورها، آسانسورهای مغناطیسی است. در ادامه بهبررسی آسانسورهای مغناطیسی میپردازیم.
آسانسورهای مغناطیسی
همه ما تاکنون با آهنرباها بازی کردهایم و زمان نزدیک کردن قطبهای ناهمنام آهنربا شاهد فرار آهنرباها از هم بودهایم. اساس کار آسانسورهای مغناطیسی نیز به همین شیوه است. در چاهک این آسانسورها، بهجای قرار دادن ریل آسانسور در دیوارهها آهنربای مغناطیسی کار میگذارند در کف آسانسور نیز یک آهنربای مغناطیسی با قطب مخالف آهنربای واقع در دیواره ها وجود دارد، با اتصال برق نیروی رانش باعث بالا رفتن آسانسور میشود.

آسانسور مغناطیسی
این نوع آسانسورها بدون استفاده از کابل و موتور کار میکنند؛ حتی امکان حرکت چند کابین آسانسور در یک چاه وجود دارد. این تکنولوژی حتی امکان حرکت افقی را به کابلهای آسانسور را می دهد. از آسانسورهای مغناطیسی میتوان بهعنوان انقلابی در صنعت آسانسور یاد کرد. چون با وجود این آسانسورها دیگر هیچ محدودیتی در طراحی ساختمانهای بلند وجود نخواهد داشت.
این آسانسورها بسیار امنتر از سایر آسانسورهاست. اما به علت قیمت بسیار بالای این آسانسورها نصب این آسانسورها بهصورت عمومی رواج پیدا نکرده است.
- ۰۱/۰۳/۲۳